Czym jest septorioza i jak z nią walczyć?

Choroby grzybowe w znaczący sposób mogą obniżać wydajność uprawianych zbóż. W działaniach zwalczających porażenie roślin istotne znaczenie ma znajomość charakterystyki konkretnego schorzenia. Jakie środki w efektywny sposób ograniczają ekspansję grzybów dawniej zaliczanych do gatunku Septoria?

Charakterystyka i objawy

Septorioza atakuje uprawy rolnicze i warzywne. Porażeniu bardzo często ulegają ponadto rośliny ozdobne, leśne drzewa oraz gatunki dziko rosnące. Septorioza jest groźną chorobą, które powoduje duże straty gospodarcze. Jej główny objaw stanowi plamistość liści. Przebarwienia mogą występować oddzielnie lub zlewać się z sobą, zajmując dużą powierzchnię rośliny. Plamy przybierają różnorodne formy. Mogą być one okrągłe, elipsoidalne lub wielokątne. Przebarwienia nierzadko są ograniczane przez nerwy liścia. Plamy mogą posiadać obwódkę lub żółte halo. Wraz z rozwojem choroby obserwuje się nerkozę tkanek liściowych, przez co przebarwienia przybierają ciemniejszy kolor. Na skutek porażenia liście stają się żółte, a w przypadku poważnej infekcji opadają.

Ochrona i zapobieganie

Choroby pszenicy ozimej, takie jak septarioza, najlepiej zwalczać jest poprzez usunięcie fragmentów roślin pokrytych charakterystycznymi plamami. Porażone części warto wyciąć i dokładnie wygrabić. Duże znaczenie ma również stosowanie odpowiedniego płodozmianu. Warto pamiętać o stosowaniu kilkuletniej przerwy w uprawie jednorocznych roślin tego samego gatunku, w obrębie konkretnego pola. Zaleca się również zaprawianie nasion. Septoriozę można zwalczać przy użyciu oprysków. W tego typu zabiegach wykorzystuje się zazwyczaj miedziowe preparaty dostępne na stronie Syngenta.pl. Skuteczność stosowanych preparatów zależy od gatunku i szczepu patogenu, który zaatakował roślinę.

Septorioza obejmuje grupę chorób grzybowych, mogących w znaczący sposób utrudniać uprawę zbóż. Warto pamiętać, by przed zabiegami zwalczającymi porażenie, wykonać lustrację pola. Należy również zaznaczyć, że septoriozę można pomylić z innymi chorobami zbóż – rdzami lub plamistościami.